Soluksuz bir macera: Albie Bright’ın Sayısız Dünyası

Teoride, kuantum fiziğini temel alan bu macera 100 bölüm daha sürebilirdi. Teoride, sonsuza dek devam edebilirdi.

Kitabın yapısı sade: İngiliz bir çocuk olan Albie, paralel bir evrene gidiyor, sonra da bir diğerine. Bunu, (Schrödinger’ın kedisinin tutulduğu türde) minik bir Schrödinger kutusunun içine girerek yapıyor. Kutu, gücünü, Albie’nin Kuantum Muz Teorisi dediği bir şeyden alıyor. Bilim insanları detaylarını tartışabilir. Aslında kutu gücünü “Roger Rabbit Prensibi”yle açıklanabilecek bir güçten alıyor ama roman akıp gidiyor çünkü eğlenceli. Fakat çoğu komedilerde olduğu gibi roman bir trajedinin etrafında şekilleniyor. Albie’nin parçacık fiziği üzerine çalışan annesi, kitabın başlangıcından iki hafta önce ölüyor, Albie de onunla tekrar konuşabileceği bir evren arıyor. Albie’nin maceralarının çoğu eğlenceli ya da merak uyandırıcı fakat her evren, bir öncekinden biraz daha üzücü çünkü Albie’nin annesi hiçbirinde karşımıza çıkmıyor. Her bir evren diğerlerinden farklı ve şaşırtıcı. Fakat Edge’in yazınında tuhaf bir orijinallik var; fiziksel detayların tasviri yapılmıyor. Okurların, çoğu karakterin ırkını tahmin etmek için akıl yürütmesi gerekiyor; yeşil gözlü, koyu kahverengi saçlı tasvir edilen Albie’nin beyaz, en iyi arkadaşı Kiran Ahmed’in İngiliz-Uzakdoğu kökenli olduğunu anlıyoruz. Albie’nin annesiyle tekrar buluşması –gerçekleştiğinde– tamamıyla yürek parçalayıcı; okurlar bu âna hazırlanmak için pek çok bölüm okuduğu için minnettar olacaktır.

Kitap aslında kısa fakat sonunda aslında mükemmel uzunlukta olduğu anlaşılıyor.

(Bilimkurgu, 9-12 yaşlar için.)

* Daha önce  www.kirkusreviews.com'da yayımlanan bu yazı kitabın çevirmeni Ceren Ceylan tarafından Türkçeleştirilmiştir. 

 

Christopher Edge'nin Albie Bright'in Sayısız Dünyası kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile satın almak için hemen tıklayın.

 

 

 

 

Kapat