Şapka Düştü Kel Göründü: Aromatik Adam

ERDAL KART

İnsan için hayatta değerli olan şeyler vardır. Benim için de değerli olan şeylerin başında emek gelir. En büyük düşmanı olduğum şey ise emek hırsızlığıdır. Fikir işçileri de ondan dolayı büyük birer emektarlardır ve benim hayatım açısından çok değerlilerdir. Hele çocuklar için fikir işçiliği yapanlar benim katımda en üst mertebededirler. Çünkü geleceğimiz olan çocuklar için çalışıyorlar.

Ağaç yaş iken eğilir atasözünü kendilerine şiar edinmiş olur bu insanlar. Anooshirvan Miandji de böyle bir fikir işçisidir. Samanadam, Muz Cenneti, Filozof Meşe, Bilge Çiçek gibi nice kitaplar yazmıştır geleceğimiz olan çocuklarımız için.

Meslektaşımdır aynı zamanda kendisi bir eczacıdır. Ortak yönlerimiz de çoktur nitekim kendisi de bir sosyal bilimcidir. Bilim felsefesi üzerine doktora yapmıştır. Doktora tezi ise sahte bilimdir. Birazdan değerlendirmesine gireceğim kitabın neden bu kadar güzel yazıldığını daha iyi anlayacaksınız çünkü kendisi sahte bilimcileri çok iyi analiz etmiştir. Nerede görse tanır onları. Usulca yanaşır, iğneyi batırır, balonu patlatır. İşte Aromatik Adam kitabıyla Anooshirvan Miandji bizlere insanın barış yapamayacağı tek savaşın cehaletle olan savaş olduğunu hatırlatıyor.

Eserdeki başkarakter olan savcı bir cehalet savaşçısıdır ve lider konumundadır. Yan karakterler ise bu savaştaki komutanlardır. Aromatik Adam kitabında liyakat ile bir yerlere gelen demokratik bir düzende hukukun nasıl işlediğini, kolluk kuvvetlerinin görevini bir düzen içerisinde nasıl yaptığını özetlemiştir. Daha önemlisi her konuda rehberin bilim olduğunu göstermiştir. Savcının soruşturma kapsamında bilimin her alanından yararlanması ise esere muazzamlık katmıştır. Ama benim için en güzel olan şey ise kitapta şapkalı adamın pespayeliğini savunanların önce bir balon gibi şişirilmesi olmuştur. İğne balon ironisi bu eserle kafalara kazınacağa benziyor.

Tabii her şey merakla başlar önermesine de bir atıf vardır. Daha önemlisi bilimin sonuca kavuşturmayacağı hiçbir şeyin olamayacağı gibi bilimin de yanılabileceğini ama bu yanılgının ise yine bilimle ortaya çıkarabileceğini en net şekilde sade duru ve güzel bir dille anlatmıştır. Yine bilimin nasıl ilerlediğini soru sorarak yani merakla başladığını gösteriyor. Gazetecinin merakı bir kıvılcım yakıyor fakat bu kıvılcım modern şarlatanların alengirli oyunlarıyla bir kâr aracına dönüşüyor.

Pandeminin bizlere en büyük yararlarından birisi, bilim insanıyla modern şarlatanları birbirinden ayırmasıydı. Pandeminin başında bu şarlatanların nasıl saçmaladıklarına şahit olduk, sonra gerçek bilim insanlarının bunları çürütmesiyle hepsinin foyası ortaya çıktı. İşte bu kitap bu modern şarlatanları, kıssadan hisse yani emeksiz para kazanmak isteyenleri, halkı dolandıranları bir balon gibi patlatıyor. Ama olay örgüsü o kadar güzel işlenmiş ki bu durum oldubittiye gelmiyor tüm çıplaklığıyla anlatılıyor. Hiçbir boşluk bırakmıyor yazar. Bence bırakmak istemiyor ki nerede ne zaman ve nasıl ortaya çıkacağını bilmediğimiz bu şarlatanlara(kitaptaki şapkalı adam ve aveneleri gibi) kanmayalım istiyor. Fırsat vermeyelim istiyor. Daha önemlisi sorgulayalım istiyor, hiçbir şeyin yoktan var olamayacağını anlatıyor. Kalemine, fikrine ve zihnine sağlık Anooshirvan Miandji.

 Anooshirvan Miandji 'in Aromatik Adam kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile hemen satın almak için tıklayın.

 

 

 

 

Kapat