“Okuyucuyu inandırabildiğiniz sürece başarılısınızdır”

Daha önce senarist kimliğiyle tanıdığımız, Aşk Tutulması, Aşk Geliyorum Demez, Çakallarla Dans gibi filmlerin senaristlerinden, geçen yıl Tımarhane ve Aparkat isimli kitaplarıyla edebiyat dünyasına merhaba diyen Selami Genli, şimdi okurlarının karşısına Tımarhane’nin devam kitabı Ben Kimim? / Tımarhane II ile çıktı. Selami Genli ile yeni kitabı üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

20018’de Bilgi Yayınevi etiketiyle yayımlanan Tımarhane romanı ile edebiyat dünyasına girerek birbirinden ilginç, tüyler ürpertici olaylarla okurlarınıza gerilimli, heyecanlı anlar yaşattınız. Şimdi de okurlarınızın karşısına Tımarhane romanınızın devamı olan Ben Kimim? ile çıktınız. Sizi Tımarhane’den Ben Kimim?'e ulaştıran ne oldu? 

Tımarhane’yi 3 kitaplık bir seri halinde tasarlamıştım. Yani Tımarhaneden Ben Kimim?e giden yol, yıllar önce planlanmıştı.  Ben Kimim?den de 3. kitap olan “Ben Kukla Değilim!” e uzanan son bir yol daha olacak.

Ben Kimim? romanında okurlarınızı tam anlamıyla bir ölüm kalım meselesine tanık ediyorsunuz. Bir insanın aslında asla olmak istemeyeceği, nefret ettiği biri olduğunu öğrenmesi, kendisini bulup bulup yitirmesi… Her satırında insanı saran bu heyecan dolu kurgu nasıl oluştu? Bunların gerçeklikle ilgilisi var mı?

Kurguyu tamamen senaryo matematiğiyle oluşturuyorum ve sondan başa doğru yazıyorum. Bu sebeple de her bölüm bir sonraki bölümü doğurup finale hizmet eder hale geliyor. Gerçeklikten ziyade inandırıcılığın çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü okuyucuyu inandırabildiğiniz sürece başarılısınızdır.

Kitabınızın başında, “Eğer gerçekleri duymaya hazırsanız ve duyduklarınızı sindirebilecek olgunluktaysanız yazdıklarımı okuyun.” diyerek okura nasıl bir mesaj vermek istiyorsunuz? Bahsettiğiniz gerçek nasıl bir gerçek?

İlk kitabın finalinde, yazarın psikolojik sorunları olduğunun iması vardı. Roman, yazarın ağzından yazıldığı için ikinci kitaba kendisinin bu yaftalamaya bir tepki vererek başlaması gerekiyordu. Yani aslında tüm o cümleler yazarın kendini savunma metni.

Romanınızda kim olduğunu bilmeyen, kendini arayan kim? Kaçan kim, kovalayan kim?

Bu sorunun yanıtını okuyucu vermeli diye düşünüyorum. Çünkü aslında iki kitaba geniş bir açıdan bakacak olursanız, ortada kocaman bir bulmacanın olduğunu göreceksiniz. Yazar gerçekten ruh hastası mı yoksa bir dahi mi? Bu sorunun cevabını üçüncü kitabın finalinde öğreneceğiz.

Psikolojik gerilim edebiyatımızda çok rastlanan bir tür değil, bu türde daha çok çeviri eserler okunuyor. Ülkemizde bu türün gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tımarhane serisini tasarlarken psikolojik gerilim türünün sınırları içinde olsun diye tasarlamadım. Hikâyenin kendisi o türe doğru evirildi. Psikolojik gerilim ara bir form olduğu için gelişimi yavaş ilerliyor. Ülkemizde ise ana form olan korku türüne ait başarılı eserlerin yayınlandığını söyleyebilirim. Örneğin; Bilgi Yayınevi etiketiyle yayınlanan Anadolu Korku Öyküleri serisi gibi.

Okurlarınızı bundan sonra ne bekliyor? Sinema veya edebiyat alanında yeni çalışmalarınız var mı?

Kasım ayında Umut Güzeldir isimli romanım yayınlanacak. Kendi ailemin hikayesinden yola çıkarak tasarladığım bir eser… Ayrıca 100’er sayfalık 4 öyküden oluşan Film Öyküleri isimli kitabım üzerinde çalışıyorum. Önümüzdeki yıl ise İyi ki Varsın!  isimli sinema filmimizin çekimlerine başlayacağız.

 

Selami Genli’nin Ben Kimim? (Tımarhane-II) adlı romanını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneğiyle satın almak için tıklayın.

 

 

 

 

Kapat