Küçük Şeylerden Büyük Dersler: “Bilge Çiçek”

Daha önce Samanadam ve Filozof Meşe isimli kitapları tanıtan yazılar yazmıştım. İşte size aynı kitapların kaleminden yeni bir erdem kitabı: Bilge Çiçek!

Anooshirvan Miandji yeni kitabını yine bir solukta okunacak kadar yalın, açık ve sürükleyici yazmış. Kitabın içeriğine geçmeden önce bunu özellikle belirtmek istedim. Kitap okuyucuda “Acaba sonunda ne olacak?” hissini son sayfaya kadar yaşatıyor.

Samanadam ve Filozof Meşe hikaye kitaplarında sorgulama, eleştiri, etik, merak vb. felsefi konuları ele alan yazar, Bilge Çiçek kitabında da erdemler üzerinde kurgu yaparak sabır, sebat ve mücadelenin kıymetini çocuklar için felsefe düzleminde anlatıyor.

Hikaye; genç bir sınıf öğretmeni kızın pazarda denk geldiği emekli rehber öğretmen ile aralarında geçen sabır ve bir iş için doğru zamanın ne olduğu üzerine bilge sohbetler ile başlıyor.

Özellikle bir havuz anısı var ki muhabbetlerinin içinde, başlı başına bir ders. Üstelik size bir tüyo vereyim mi? Bu askerlik anısı bizzat Anooshirvan Miandji’nin yaşadığı bir olay. Tıpkı hikayedeki başka detaylarda olduğu gibi…

Mesela emekli rehber öğretmenin yine kuruyemiş, vitamin  ve meyveler üzerinden yaptığı sohbetler, yazarımızın eczacı kökenli olmasının esintilerini sübliminal olarak yansıtıyor.

Genç sınıf öğretmeninin kafasının karıştığı anlarda rehber öğretmen hikayenin şifresini veriyor: “Önce düşüncelerimizi düzeltmek gerekir, sonra onlar diğer her şeyi düzeltir.”

Emekli rehber öğretmenin genç öğretmene bir çiçek vermesi ve “Bu çiçekten çok şey öğreneceğini, iyi bakarsa ve çiçek açarsa tüm sorularına cevap olacağını” söylemesi hikayenin omurgasını oluşturuyor.

Hikâyenin devamını anlatmadan genel kurguyu söyleyip noktalıyorum. Çiçek açmıyor ve genç sınıf öğretmeni pes etmeden, yorulmadan artan bir merakla bu sorunu çözmeye çalışıyor. Sonra ne oluyor demeyin, kitapta devamı…

Kitabı okuyan çocuklarımız; sabrı, umudu, pes etmemeyi, doğru zamanı beklemeyi ve küçük şeylerin çoook büyük dersler verdiğini görüyor olacak.

Bu hikaye henüz daha netleşmemişken kurgusunu ve özetini anlatmıştı bana sevgili Miandji…

O zaman da aynı şeyi düşünmüş ve söylemiştim. “21. Yüzyıl becerilerinden sosyal duygusal öğrenmeyi, değerler eğitimini ve erdemleri, hikaye kitapları ile yeni nesle çok net aktarıyorsunuz hocam.”

Kitabı okuyunca da fikrim değişmedi. Çocuklarımızın bu yüzyılda empati, etik, ahlak, sabır, liyakat, sorgulama ve doğru düşünmeyi öğrenmesi gerek.

Sözlerimi kitaptan bir cümle ile bitiriyorum. Ve bu cümleyi direkt olarak Bilge Çiçek kitabının kendisine atfediyorum:

“Bir şeyin olma olasılığı ne kadar düşük ise, etkisi o kadar büyük olur.”

Bu kitap da olma olasılığı düşük olan erdemlerimizi bizlere ve çocuklara etkisi yüksek bir şekilde hatırlatıyor. Kalemine sağlık sevgili Miandji, Teşekkürler Bilgi Yayınevi.

BATUHAN NAR

* Bu yazı  http://batuhannar.com/ sitesinden alınmıştır.  

 Anooshirvan Miandji’nin Bilge Çiçek kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile satın almak için hemen tıklayın.

 

 

 

 

 

Kapat