Kim Bilir Belki de Tek Bir Söz Bakış Açınızı Değiştirebilir

“Bir gün, bir düşünce gelir size dokunur…”

Hayvanların kıyaslama üzerine kurulu düşünme sisteminden farklı olarak, insana ait bir düşünme tekniği vardır. Düşüncelerimizi sorgularken yeni düşüncelere ulaşırız. Bu da farklı fikirlere açık olmayı, önce kendini eleştirebilmeyi gerektirir. Herkesin yanlış bir düşünce peşinden gitmesi, o düşünceyi doğru yapmaz. Başkalarından edindiğimiz düşünceleri sorgulamamak, kendi düşüncemize sahip olmamak, kendimize hatta topluma yapabileceğimiz en büyük kötülüktür. Çünkü düşünmek özgürlüktür!

“Gerçek değişim içten gelir.”

“İnsan göz ile bakar, dil ile görür” diyen İranlı yazar Anooshirvan Miandji, kişisel düşünme desenlerimizin süzgecinden geçen bilgilerin bizi biz yaptığını vurguluyor. İnsanlık olarak devasa binalar, robotlar yapabilir, hatta başka bir gezegende bir yaşam kurabiliriz. Medeniyet olarak ne üretirsek üretelim, insanlığın üretebileceği en değerli şey düşüncedir. Hayal gücümüzü genişletmek, yaşadığımız dünyayı güzelleştirebilmek, anlamlı bir hayat sürdürebilmek için düşüncelere ihtiyacımız var. Düşünmek kendimize, yaşadığımız topluma verebileceğimiz en güzel hediyedir. Düşünmek, sınırları aşmaktır.

Ruhu Şems-i Tebrizi’nin, Ömer Hayyam’ın coğrafyasından yoğrulmuş Anooshirvan Miandji, Sokrates'ten Schopenhauer’a kadar birçok filozoftan beslenmiş bir yazar. Aynı zamanda eczacı olan yazar, “İyileşmek için önce hasta olduğumuzu kabul etmemiz, sonra tedavi yöntemini uygulamamız gerekiyor” diyor. Miandji bugün kimsenin birbirini dinlemediği bir toplumda, insanların tartışma yönteminin birbirini yenmek olduğunu ancak tartışmanın asıl amacının birbirine bir şeyler katmak olduğunu vurguluyor. “İki insanın arasındaki tartışma maç değildir. Amaç birbirine gol atmak değil, birbirini anlayabilmektir” diyor.

Süzme Felsefe kitabı, materyal kültürün düşünme yetimize olan saldırısına karşı bir adım, bir panzehir. Günlük hayatımızdaki her şeyin arkasında bir felsefe olduğunu, kişinin bunları sorgulayan bir yaşam biçimine sahip olması gerektiğini anlatıyor. Süzme Felsefe kitabının hayatınızı değiştirmek gibi bir iddiası yok, sadece naif bir şekilde kendinize doğru bir pencere açıyor, size bir düşünme biçimi sunuyor. Miandji’nin Süzme Felsefe kitabı, sizi bir anda mutlu ya da önemli yapmayı amaçlamıyor. Sadece bazı değerler üzerine düşünmenizi sağlıyor.

“Çözüm sorunun içindedir.”

Bilinmeyeni bilmek için önce bilineni bilmek gerekiyor. Bilineni bilmekse düşünmeyi gerektiriyor. Süzme Felsefe kitabında yer alan 1.000’den fazla özdeyiş, okuyucunun düşünme biçimine küçük katkılar sağlaması amacıyla yazılmış. Gerisini ise kitap size bırakıyor. Kitaptaki bazı özdeyişler şu şekilde,

  • Zekâ Mizahı Sever Mizah da Zekâyı Sever
  • Akıl Değer Görmediği Yerden Göç Eder
  • Güneş Orada Duruyor Doğup Batan Biziz
  • Yanlıştan Başlayan Doğruda Bitiremez
  • Kökünü Bilmediğiniz Ağacın Gölgesinde Yatmayın
  • En Tehlikeli Yalan Kendine Söylediğindir
  • Her Şey Bir Soru ile Başlar

Süzme Felsefe, roman gibi okunacak bir defada bitirilecek bir kitap değil. Zaten kitaptaki sözler okuyucunun beğenisini almak için de yazılmamış. Bazıları sizi derinden etkilerken, bazılarının hiçbir etkisi olmayacak. Miandji’nin kitabını okurken size birkaç önerisi var:

  • Kitabı ön kabul ile okumayın, sorgulayın ve mümkünse çürütmeye çalışın çünkü düşünceler aşmak içindir.
  • Kitabı okurken sizi sorgulamaya iten düşüncelerinizi yazmaktan çekinmeyin çünkü düşündükçe, sorguladıkça, yazdıkça, paylaştıkça çoğalırız.

Süzme Felsefe kitabı, eleştirel düşünmek isteyen, yaratıcı yazarlıkla ilgilenen ama nereden başlayacağını bilemeyenler için çok güzel bir başlangıç kitabı.

Anooshirvan Miandji’nin 27 Ocak 2018 tarihinde katıldığı Görkemli Hatıralar programını aşağıdaki videolardan izleyebilirsiniz. 

 

Anooshirvan Miandji'nin  Süzme Felsefe kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile hemen satın almak için tıklayın.

 

 

 

 

 

Kapat