Hüseyin Rahmi: “Şarlatanın da Âlâsı, Alçağı Olur”

Bilgi Yayınevi, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın en beğenilen yapıtlarını Hüseyin Rahmi’nin İstanbul’u dizisinde bir araya getirerek günümüz Türkçesiyle yeniden yayımlıyor.

Romanlarını okurken, mikrop kapma korkusuyla eldivensiz sokağa çıkmayan, neden evlenmediği sorulduğunda, “Yattığım odada başka nefes istemem” diyen Hüseyin Rahmi’nin aynı zamanda Heybeliada’da bisikleti ilk kullanan kişi olduğunu da öğreniyoruz.

Toplumsal eleştirileri nedeniyle 1901 yılında Abdülhamid yönetimince kitapları yasaklanan Hüseyin Rahmi, Şıpsevdi romanında şarlatanları şöyle anlatır:

“Şarlatanlık” da bir çeşit bilgidir. Bu bilgi öğrenimden çok yetenekle genişler, bu mesleğin az çok bazı bilimlere sahip olanlarla kızıl cahil bulunanlara kadar dereceleri vardır.  Evet, şarlatanın da âlâsı, alçağı olur. Şarlatanın en açık işareti hiçbir hakikate karşı susturulmak istemeyerek seksen dereden su getirmeye uğraşmak, sözle, yazıyla her bahse atılmak; bilmediği şeylerden bilir gibi bahsetmek; cehaletini saklamakta büyük başarı göstermek; bazı konularını ömründe bir defa okuduğu hafazanallah veyahut hiç okumadığı bilimde, teknikte uzmanlık iddia etmek; iki kere iki dört eder keskinliğiyle iddialarının çürüklüğü ispat edildiği halde asla kanaat getirmeyerek “Hasmıma anlatamadım ki” sözünden ayrılmamak; kısacası Nuh deyip de durmak; kaleminden çıkanların doğru olduğuna herkesi inandırmak yolunda sıkılmayı bertaraf ederek her ikna biçimini mubah saymak; tartıştığı kişinin söylediği ne kadar açık, düzgün, kanıtlanmış olsa yine anlamaz görünerek meseleyi safsatalara, karışıklığa boğmak; nihayet hasmını usandırarak, nefret ettirerek, iğrendirerek tartışma meydanından püskürtmek... Sonra dönüp muzaffer bir tavırla:

“Gördünüz mü, şiddetli bir ispat ile hasmımın ağzına ot tıkadım. Konuşmaya dayanamadı. İşte kaçtı” demek.

Yazarın Şık, Şıpsevdi, Efsuncu Baba, Gulyabani, Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç , Mürebbiye romanlarının yer aldığı Hüseyin Rahmi’nin İstanbul’u dizisindeki tüm kitaplar ince bir mizah anlayışı ve Hüseyin Rahmi’nin iğneleyici dili ile yoğrulmuş. Kitaplardaki diyaloglar, sokaktaki günlük konuşmalardan alınmış gibi gerçekçi. Romanlardaki eleştirel bakış açısı dünümüze olduğu gibi bugünümüze de ışık tutacak nitelikte. Kitapları okurken yabancı özentisiyle alay eden Hüseyin Rahmi’nin kendi kültürümüzdeki eksiklerimize karşı da eleştirel bir bakışla yaklaştığını görüyoruz. Ahlak bekçilerinin kendi evlerinde ne dolaplar çevirdiğini açık bir dille anlatan Hüseyin Rahmi cinlere, perilere, ahlak bekçilerine, şarlatanlara karşı bilimin ve hakikatin yanında yer alıyor.

Hüseyin Rahmi’nin bir asır önceden yükselen aykırı sesini yeniden duymak için bu diziyi mutlaka okumalısınız. Hüseyin Rahmi’nin İstanbul’u dizisini okumaya başladığınızda bir daha elinizden bırakamayacaksınız.

 

Altı kitaptan oluşan Hüseyin Rahmi’nin İstanbul’u dizisini indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneğiyle satın almak için tıklayın.

 

 

 

Kapat