Geleceğin Savaşçılarını Değil, Barış Elçilerini Yetiştirin

“Bir varlık ona yaşama sevinci veren özgürlük ve mutluluk dansını neden sonlandırmaya çalışır?”

Bugün bazı dijital oyunlarda, filmlerde, haberlerde ve sosyal medyada savaşı çağrıştıran birçok imge yer alırken “Savaş ne için yapılır? Savaş gerekli midir? Barışı sağlamak zor mudur? Savaş kötü müdür, iyi midir?” sorularına çocuğunuzla birlikte cevap aramak oldukça önemli.

2010 yılında Amerika’da yapılan bir araştırma, oyuncak silahla oynayan kız ve erkek çocukların şiddete daha meyilli olduğunu gösteriyor.1 RTÜK’ün 2006 yılındaki raporuna göre, ilköğretim çağını tamamlamış bir çocuk 100 bin kadar şiddet sahnesi, 8 bin kadar ölüm veya öldürme sahnesi izlemiş oluyor.2 2003 yılındaki bir dijital içerik araştırması ise online oyunların % 89’unun şiddet içerdiğini gösteriyor. 3

Uzmanlar savaş, şiddet gibi olumsuz kavramların çocuklara beş yaşından itibaren anlatılabileceğini söylüyor. Savaş kavramının tam olarak anlaşıldığı yaş sekiz iken barış kavramının tam olarak anlaşılması on yaşı buluyor. Hollanda’da yapılan bir araştırmaya göre bunun nedeni barış kavramının kişilerarası etkileşimler sayesinde gelişmesi.4 Toplumda sağlıklı bireyler olarak hayatlarına devam edebilmeleri için barışçıl, adil, saygılı olma gibi davranış biçimlerinin öğrenilmesinde çocuklara ayrımcılık, dışlama, düşmanlık, ötekileştirme gibi zıt kavramlardan da bahsetmek gerekiyor. Çocukların savaşı anlamlandırmasına yardımcı olurken kitaplardan yararlanmak çok önemli.

“Çocuklar savaşta bir taraf değildir.” Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, Madde 38

Aşkın Güngör’ün yazdığı Baba, Savaş Ne Demek? kitabı, çocuklara savaşın tüm canlılar için ne kadar yıkıcı olduğunu anlatırken onları barışa davet ediyor. Kitaptaki küçük kız ve babasının savaş ile ilgili diyalogları, doğanın barışa olan özlemi, terk edilen eşyaların barış dilekleri çocukların savaş ve barışı anlamlandırmasını sağlıyor. Yazar çocuklara insanların anlaşmazlığa düştüğünde şiddete başvurmamaları gerektiğini, şiddetin zarar getiren bir davranış olduğunu anlatıyor. Barışı sağlamak için bunun değerini bilen bir toplum oluşturmak gerekiyor.

Baba Savaş Ne Demek? kitabını çocuğunuzla birlikte okuyabilir, kitaptaki diyaloglar üzerine fikir alışverişinde bulunabilirsiniz. Çocuğunuzun barış gibi olumlu duygulara sahip ve savaş gibi olumsuzlukların bilincinde olması onun ruhsal gelişimine, hayata bakışına katkı sağlayacaktır. Aşkın Güngör bu kitabında kesin yargılarda bulunmadan çocuklarınızın kendi doğrularını keşfetmeleri için onlara ışık tutuyor. Baba Savaş Ne Demek? kitabı hem eğlenceli hem düşündürücü, güzel çizimlerle bezenmiş, çocuğunuzun seveceği bir kitap.

------------------------------

1 Watson, M. W., & Peng, Y. (1992). The Relation Between Toy Gun Play and Children’s Aggressive Behavior.

  Early Education & Development, 3(4), 370–389.

2 Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Araştırması (2006),“TV

  Program İçeriklerinin Çocuk ve Gençler Üzerindeki Etkileri”

3 Gentile, D.A. (2003), Media Violence and Children: A Complete Guide for Parents and Professionals, United

  States of Amerika:Praeger Publishers.

4 Hakvoort, I. ve Oppenheimer, L. (1993). Children and adolescents’ conceptions of peace, war, and strategies to

  attain peace: A Dutch case study. Journal of Peace Research, 30(1), 65-77.

Aşkın Güngör'ün Baba, Savaş Ne Demek? çocuk romanını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile hemen satın almak için tıklayın.

 

 

 

 

Kapat