Ferhan Şensoy’un En Güzel Denemeleri: Eşeğin Fikri

Ferhan Şensoy’un Eşeğin Fikri kitabında yer alan beşbenzemez denemeleri tiyatrodan edebiyata, aşktan aile ilişkilerine, futboldan şehirleşmeye uzanan güncel konular üstüne. Ferhan Şensoy toplumsal konuları kendine özgü dili ve muhalif tavrıyla tiye alırken yalnızlık, yaşlanmak, ölüm üzerine düşüncelerini de içtenlikle aktarıyor. Yalnızca denemelerin adını okumak bile kitap hakkında size yeterince fikir verecek:

  • Kuşların Suyunu Kim Koyacak?
  • Bugün Günlerden Ne Vergisi?
  • Orijinalinden Pahalı Korsan “Don Kişot”
  • Mutsuz Taksici
  • Tiyatrocuya Her Gün Bayram
  • Amcalardanlaşmakta mıyım?

Eşeğin Fikri farklı konudaki denemelerden oluşsa da tüm denemelere yansıyan eleştirel ve mizahi bakış açısı okuyan kişide sanki bir oturuşta yazılmış hissi uyandırıyor. Ferhan Şensoy’un içten satırları aklınıza kazınıyor:

“Canım sıkılınca bir sigara yakıyorum. İçince öksürüyorum, öksürünce tükürüyorum, tükürünce damağım kuruyor, hemen şarap içiyorum, fakat bütün bunların bende bir alışkanlık yapmasından korkuyorum. Bu düşünce bende efkâr yapıyor, hemen bir sigara yakıyorum, her efkârlandığımda sigara yakmanın bende bir alışkanlık olmasından korkuyorum. Canım sıkılınca sigara içiyorum ve yıllardır çok acayip sıkılıyor canım.”

Başka bir denemesinde kendisini sinirli bulan kişileri eleştiren Ferhan Şensoy söyle yazıyor:

“’Sen çok sinirlisin!’ diyorlar. Ve bunu eleştirel bir boyutta söylüyorlar, bana gıpta ederek değil. Sinirime kimse imrenmiyor. Tedavi edilmesi gereken bir hastalık gibi söz ediyorlar benim birinci sınıf, o güzel ve üst düzey sinirimden!

Sinirsiz insan ne sinir bir tiptir! Olaylar karşısında gerektiğinden fazla sakin insanlar benim sinirimi bozar. (…) Bu kadar nazik olmak zorunda değiliz. Bu kadar sabırlı olmamız gerekmiyor. N’oluyoruz? Neyin makinesiyiz biz? Bu epik hallerimize ne gerek var?

Siz siz olun, sinirinize mukayyet olun, sinirinizin kıymetini bilin. Sinirsizlik çok tehlikeli bir boyut. Müdürünüz kafanızı mı ütülüyor. Birdenbire:

  • Kes lan!

diyeceksiniz. O hemen kendine gelir.  Biri size yan mı baktı, basacaksınız küfrü. O, ondan anlar. Niye yan bakıyor durup dururken? Bakmasaymış!

Saati sorana çakacaksın tokadı. Sinir güzel bir şeydir.”

Ferhan Şensoy, Eşeğin Fikri’nde sadece insanları, paraya olan düşkünlüğü, yozlaşmış siyaseti, çarpık şehirleşmeyi, yoz sanat anlayışını değil kendisini de eleştiriyor. Başkalarıyla birlikte kendini de sorguluyor ve kendisiyle de alay ediyor. Küçük yaşta içine düşen tiyatro aşkını ise şöyle aktarıyor:

“Tiyatroyla tanışmam ortaokulda, Nâzım’ı öğrenmem lisede oldu. Edebiyat öğretmenimiz Tahir Alangu, bir sömestr tatilinde, bir kitap okuyup onunla ilgili görüşlerimizi belirten bir şeyler yazmamızı istediğinde, gene Samsun’da o odada Kafatası’nı yeniden okuyarak, sömestr ödevimi bu kitap üstüne yaptım, Nâzım’ın, Muhsin Ertuğrul’un kim olduğunu bilerek. Ödevimi gören Alangu, şaşkınlıkla;

  • Sen nereden buldun bu kitabı?
  • Ben babamın kütüphanesinde yatıyorum.
  • Baban ne iş yapıyor?
  • Belediye başkanı efendim.
  • Allahallah, böyle belediye başkanları da var yani!

demişti.

Hayatta ekonomik sıkıntılar çekmemem için, istikbalimi kollamak adına, bir kuşun yavrusunu koruması gibi, beni tiyatrodan uzak tutmaya çaba gösteren, aslında bir tiyatro âşığı ve kitap kurdu olan sevgili babam, beşiğimi bütün tiyatro klasiklerinin bulunduğu bir hazineye koymuştu.”

Kitabın bir sayfasında kahkahalarla gülerken bir sonraki sayfada hüzünleneceksiniz. Herkesin özellikle de gençlerin mutlaka okuması gereken bir başucu kitabı Eşeğin Fikri.

Ferhan Şensoy’un Eşeğin Fikri kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneğiyle satın almak için tıklayın.

 

Kapat