Ege’nin Işık Saçan Kadınları

Dünya tarihine adlarını yazdırmış çok özel kadınlar, bu kitapta.    

 Sappho, Artemisia, Aspasia… Ve diğerleri. Hepsi de yetenekli, çok akıllı ve başarılı. Sağduyu sahibi, duyarlı, yaşadıkları dönemi çok etkilemiş, sıra dışı kadınlar. Onları anlamak, doğdukları ve yaşadıkları çağın koşulları içinde kavramak, dünya tarihini etkileyen dokunuşlarının gücüne tanık olmak için “Merhaba Anadolu”yu okumalısınız. Halikarnas Balıkçısı’nın anlattığı Ege kadınları, bin yıllar ötesinden tüm dünya kadınlarına ışık tutmaya, esin kaynağı olmaya devam ediyor!

Tarihin tek kadın amirali:

Halikarnas Kraliçesi Birinci Artemisia.

 Henüz yirmi yaşındaydı. Salamis deniz savaşında Atinalılara karşı, Xerxes’in yanında ve kendi filosunun amirali olarak savaştı. Karşılarında bir kadın savaşçının bulunduğunu duyan ve bunu erkekliklerine yediremeyen Yunanlılar, onu tutsak edecek kaptana büyük bir ödül vaat etti. Artemisia’nın savaş öncesindeki uyarılarına kulak asmayan Xerxes sonunda yenildi. Persler büyük kayıplar verirken Artemisia, kendi filosunu hiç zarar görmeden kurtardı. Bunun üzerine; Xerxes, “Bugün kadınlar erkekler gibi, erkekler de kadınlar gibi savaştı” demişti.

 

 

 

 

 

 

 

Dünyanın yedi harikasından birini ona borçluyuz:

Karya Kraliçesi İkinci Artemisia.

 Kocası Mausolos adına, dünyanın yedi harikasından biri olan “Mausoleum”u yaptıran, Karya Kraliçesi İkinci Artemisiya idi.

 Perikles ile birlikte, Atina’ya altın çağını yaşatan kadın:

Miletli Aspasia.

 Atina, en parlak dönemini yalnızca Perikles’e mi borçlu? Devleti yönetmede Perikles’e en büyük yardımı dokunan, onu büyük işler yapmaya teşvik eden, hep yanında duran Miletli Aspasia’dır. O kadar özel bir kadındır ki, yaşadığı dönemde Sofokles’ten Heredot’a, Sokrates’ten Fidyas’a… Aspasia’nın çok sağlam (!) bir hayran kitlesi vardı.

 Platon’a şiirler yazdıran kadın:  

İzmir Değirmendereli (Kolofon) Arkeannasse.

 Bu kadın, kırk yaşından sonra Atina’ya gittiğinde koca filozof Platon’u, ilk bakışta kendine âşık etmişti. Bir kadını çekici kılan şeyin yalnızca güzellik olmadığını, Egeli kadınların kendine özgü karizmasını, Arkeannasse’nin yüzündeki kırışıklıklardan bile sonsuzca ilham alıp şiirler yazan Platon’a sormalı!

 Dokuz ölümsüz Sanat Perisinin yanına yakıştırılan

Ölümlü bir Sanat Perisi: Midilli’den Sappho.

 Mısır’daki bir mumyanın üzerinden çıkan papirüste bile Sappho’nun dizeleri varsa, ona dünyanın en büyük ozanı demek, yanlış olmaz. Halikarnas Balıkçısı, Sappho hakkında şunu yazar: “İlk çağın hiçbir sanatçısı, edebiyatçısı ve düşünürü yoktur ki, Platon dâhil bu kadının dehâsına hayran kalmamış olsun.” Dokuz kitabı olan Sappho; ağıtlar, ilahiler ve çoğunlukla aşk şiirleri yazdı.  Ne yazık ki yapıtlarının hepsi kayıptır. Bize kalanlar, onu övmek amacıyla yazılan yazılarda ya da antolojilerde örnek olarak verilen dizelerden ve birkaç parça şiirden ibarettir. Ailesi, yaşamı, “sevicilik”le adının anılmasına neden olan koşullar ve bunların doğru olup olmadığı hakkında, Halikarnas Balıkçısı’nın ilginç ve son derece akla yatkın yorumları, “Merhaba Anadolu” kitabında.

 “Bütün Ege kıyılarında Amazonların ayak izleri görülür.” diyen Halikarnas Balıkçısı’nın tarih ve söylencelerin zenginliğiyle dolu kitabı “Merhaba Anadolu”da, kadınlara dair çok şey bulacaksınız.

Halikarnas Balıkçısı’nın “Merhaba Anadolu” kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile satın almak için hemen tıklayın.

 

 

 

 

Kapat