Edebiyat ve Yazarlık Üzerine Mutlaka Okumanız Gereken 3 Kitap

 Yazarlık ve edebiyat üstüne bu 3 kitaptan hangilerini okudunuz?

1- Yazma Üzerine: Ernest Hemingway, mektuplarında, röportajlarında ve makalelerinde yazar dostlarına önerilerde bulunmayı severdi. Romanlarına baktığınızda da benzer şekilde yazmakla ilgili ayrıntılı bölümler hemen gözünüze çarpar. Hemingway’in yazdıkları genel olarak yıllar içinde sınama şansını bulduğu bazı yöntemlerden ve kendi deneyimlerinden oluşuyordu.

İşte bu müthiş derlemeden bazı örnekler:

  • Adalet ve adaletsizlik anlayışından yoksun olan bir yazar, roman yazacağına dâhi çocukların gittiği bir okulun yıllığını düzenlesin daha iyi.
  • Bir yazar için erken yaşta alınabilecek en iyi eğitim mutsuz bir çocukluktur.
  • Ciddi bir şekilde yazabilmek için korkunç bir şekilde incinmiş olman gerekir. Ama bu lanet olası acıyı yaşadığında, kullan; onunla hile yapma. Ona bir bilim insanı gibi sadık kal, ancak sırf senin ya da seninle ilgili birinin başına geldi diye herhangi bir öneme sahip olduğunu da düşünme.
  • Madam, tüm hikâyeler, eğer yeterince devam ettirilirse ölümle sonuçlanır ve bunu sizden esirgeyen kişi de gerçek bir hikâye anlatıcısı değildir.
  • Carlos, Juan’a küfrediyorsa her ikisi açısından da düşün. Yalnızca kimin haklı olduğunu düşünme… Bir yazar olarak hüküm vermemelisin. Anlamalısın.
  • Soylu bir komünisti anlatacak olursan, böyle bir piçin muhtemelen mastürbasyon yaptığını ve bir kedi kadar da kıskanç olduğunu aklından çıkarma. İnsanları, insan, insan, insan olarak bırak ve onların sembollere dönüşmelerine izin verme.
  • Daha önce pek çok vatansever gördüm ve canlarının yeterince yanması durumunda hepsi de diğer herkes gibi öldüler ve bir kez öldüler mi de vatanseverlikleri birer efsane olmaktan başka bir işe yaramadı; bu onların yazınlarını kötü yönde etkiliyordu ve berbat şiirler yazmalarına neden oluyordu.
  • Kurt herkes tarafından avlanır. Herkes ona karşıdır ve o tıpkı bir sanatçı gibi tek başınadır.

Ernest Hemingway’in Yazma Üzerine kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneğiyle satın almak için tıklayın. 

 

 

 

 

 

 

 

 2- O İyi Kitaplar Olmasaydı: Emin Özdemir'in bu önemli eseri,  Homeros’tan günümüze kadar neredeyse bütün önemli yazarlar ve kitaplar hakkında bilgiler içeriyor. Hem de ansiklopedik bilgiler gibi değil, kitaplardan alıntılar, yazar görüşleri ve anılar eşliğinde, peteğinden az önce süzülmüş bir kâse bal gibi her şeyiyle hazır geliyor önünüze. Keyifle çayımı içerim derken Mo Yan’ın kitabındaki bir açlık sahnesiyle ilk yudumunuz boğazınızda kalıyor, Saramago’nun körleriyle düşüncelere dalıp, Don Kişot’la birlikte hayaller kuruyor, Aziz Nesin’in idam şenliğiyle acı acı gülümsüyorsunuz. Kitabı bitirdiğinizde yalnızca büyük bir edebiyat ansiklopedisini değil, aynı zamanda yüreğinize dokunmuş eşsiz güzellikte bir romanı bitirmiş gibi hissediyorsunuz. 

Kitaptaki alıntılardan birkaçı:

  • "Okuduğumuz o iyi kitaplar olmasaydı şimdikinden daha kötü durumda, daha uzlaşmacı, daha itaatkâr olurduk.” - Mario Vargas Llosa
  • “Yalnızca bizi ısıran ve bizi sokan kitapları okumalıyız, içimizdeki donmuş denizi kıran balta olmalı onlar.” – Franz Kafka
  • “Hayır diyen biridir başkaldıran insan. Ne kadar bulanık olursa olsun, bir bilinçlenme doğar başkaldırma eyleminden.” – Albert Camus

OiyikitaplarolmasaydıEmin Özdemir’in O iyi kitaplar olmasaydı adlı kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile hemen satın almak için tıklayın.

 

 

 

 

 

 

 

 3- Oyun ve Senaryo Yazma Tekniği: Deneyimli yazar Turgut Özakman’ın Oyun ve Senaryo Yazma Tekniği kitabı, yazarlık yeteneği olan kişinin önündeki engelleri kaldıran, ileride karşısına çıkacak teknik sorunlar için çözüm önerileri sunan, hazine değerinde bir kitap. Eğer “Konu bulmakta sıkıntı çekiyorum”, “Nereden başlayacağımı bilmiyorum”, “Akıcı diyaloglar yazmakta zorlanıyorum” diyorsanız bu kitabı mutlaka edinmelisiniz. 

Kuşkusuz bu kitabı diğerlerinden ayıran en belirgin özelliği yazarı. Turgut Özakman, çok satan kitapların yazarı olmadan yıllar önce Ankara Hukuk Fakültesini bitirmiş. Köln Üniversitesi Tiyatro Bilimi Enstitüsüne devam edip daha sonra Devlet Tiyatrosunda raportörlükten genel müdürlüğe, TRT’de program yapımcılığından genel müdür yardımcılığına kadar çeşitli görevlerde bulunmuş, DTCF Tiyatro Bölümünde 30 yıl dramatik yazarlık dersi vermiş. Kısacası Özakman, son derece deneyimli bir oyun/senaryo yazarı olmanın yanında, bu konuda otuz yılı aşkın süre ders vermiş bir öğretim görevlisi. Elbette Özakman’ın tiyatro, sinema, radyo ve televizyonda çok sayıda yapımda görev almış olması kitapta yer alan bilgiler açısından çok önemli bir fark yaratıyor. Kitap teorik bilgilerdense, pratik çözümlere odaklanan, akademik bir yaklaşımdan daha çok yazar olmayı düşünen meraklıların önünü açmak için yazılmış.  Turgut Özakman’ın kitabında yer alan, yalnızca aşağıdaki cümleler bile ufkunuzu açacak nitelikte:

  • “(Senaryo, oyunda) Sebepsiz yaprak bile kımıldamaz.”
  • “Psikolojik, düşünsel çatışma, fiziksel çatışmadan çok daha etkilidir.”
  • “Final, doruk sahneden hemen sonra gelmeli ve kısa sürmelidir.”
  • “Şiveyi komedi öğesi olarak kullanmamanızı tavsiye ederim.”
  • “Bir sorunu çözmek, karakteri çapraşık bir durumdan, bir açmazdan, yoksulluktan, ölümden kurtarmak için rastlantıdan yararlanmak, ucuz ve kolay bir çözümdür.”
  • “Aile dizilerinde, intihar, cinayet, şiddet gibi melodrama dönüşmesi olası, uç olaylara yer vermeyin.”

Turgut Özakman'ın Oyun ve Senaryo Yazma Tekniği kitabınıindirimli fiyat ve avantajlı kargo seçenekleri ile satın almak için hemen tıklayın. 

 

 

 

 

Kapat