Bozma Kızın Moralini

2017 yılında ilk kez düzenlenen Muzaffer İzgü Gülmece Öykü Yarışmasında birincilik ödülüne değer görülen Semra Bülgin, öykü yazmaya nasıl başladığını şöyle anlatıyor:

“Hayat kendi seyrinde tatlı tatlı akıp gidiyordu ki kriz çıktı. Bu sefer memlekette değil bizim iş yerinde. Şirket batmak üzereydi, hiç iş yoktu, param azdı, vaktim çoktu. Patron tazminat vermemek için işten atmıyordu, biz tazminatı bırakmamak için istifa etmiyorduk. Kimin kime gücü yeterse. Sonunda o kazandı ya, bana da o günlerden hikâyeler kaldı.”

Okuduğunuzda “iyi ki de kalmış” diyeceğiniz bu hikâyeler, Bozma Kızın Moralini adıyla şimdi bir kitap haline geldi. Müjdat Gezen, Kandemir Konduk, Ayla Kutlu, Biray Üstüner ve Yunus Bekir Yurdakul’dan oluşan jürinin ödüle değer bulduğu yazar Semra Bülgin’in kitabı, Bilgi Yayınevi tarafından yayımlandı.

Semra Bülgin, öykülerinde kent yaşamından farklı portreleri bir araya getiriyor ancak her sahnenin bir ortak noktası var: Sahicilik. Semra Bülgin’in kahramanları kitaptan çıkıp yanı başınıza oturuyor, birlikte çay içip sohbet ettikten sonra yeniden kitabına dönüyor gibi. Öylesine sahici. Komşunuza, öğretmeninize, eşinize benzeyen karakterlerden şaşırtıcı öyküler yaratıyor Semra Bülgin. Sıradan yaşamları, sade bir dille anlatırken dudağınızın kıyısına hep bir gülümseme bırakmayı başarıyor. İş ortamının, aile yaşamının zorluklarını ince ama sivri bir dille eleştirirken yazarın ayrıntılardaki titizliğine de hayran oluyorsunuz. Kendine özgü bir dili var Semra Bülgin’in:

“Sabah güçbela uyandım. Sessizce çıktım yataktan. Ayten beş parça uyuyordu, ne çirkin oluyor insanoğlu uyurken. Ağız bir yerde, burun bir yerde; salyası akar, nefesi kokar. Bana öyle geliyor ki kurda, kuşa, kediye, köpeğe yakışır da şu cümle mahlukatın içinde bir tek ademoğluna yakışmaz uyumak.”

Düğün Daveti, Canım Deme, Ne İş Olsa Yaparım, Para Kolay Kazanılmıyor, Bozma Kızın Moralini gibi öyküleriyle şimdiden kendi dilini yaratmayı başarmış bir yazar Semra Bülgin. Okumaya başlayınca elinizden bırakamayacağınız Bozma Kızın Moralini, Semra Bülgin’i tanımak için çok güzel bir başlangıç. Yazarın kitaplarla ilk tanışmasını anlattığı aşağıdaki satırları bile size kitap hakkında bir ipucu verecek:

“Dört çocuklu bir ailenin en küçük çocuğuyum. Kalabalık bir ailede, küçük bir şehirde, büyük bir bahçede büyüdüm, ev halkı beni bir köşede oynar zannederken şehrin bilmediğim sokaklarında kaybolduğum çok oldu ama her seferinde yolu bulup eve dönebildim. Cin Ali kitaplarını bile heyecanla okudum. İki Sene Mektep Tatilini, Kimsesiz Çocuğu, Tam Sawyer’ı. Dokuz yaşımda ilk kez başka bir şehre geldim, denizle ve ortancalarla tanıştım. Doğduğum şehri özledim; hikâyelerini, masallarını, sokaklarını aklımda tuttum; otuz yedi yıl sonra bir kez daha gördüğümde ya şehir çok değişmişti ya ben, üzüldüm. Çocukluğumda anlatacak hiç tatil anım olmadı, yazlık maceralarım da ama Muhtar Özkaya Kütüphanesinin duvarları arasında dünyayı dolaştım; göklerde uçtum, denizlerin altına indim, mağaralar keşfettim, icatlar yaptım, kötü adamlarla savaştım, yendim, yenildim.” 

Bozma Kızın Moralini öyküye ilgi duyanların kesinlikle kaçırmaması gereken bir kitap. 

Semra Bülgin’in Bozma Kızın Moralini adlı kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneğiyle satın almak için hemen tıklayın.

 2. Muzaffer İzgü Gülmece Öykü Yarışmasına başvurmak  için tıklayın.

 

 

 

Kapat