Beş Yüz Yıldır Yaşadıkları Yerden Göçe Zorlanan Masum İnsanlar

  “Göçmeye kesin olarak karar vermişti. Bu kararın Hasret’e zor geldiğini biliyordu. Burada doğmuştu. Burada evlenmişlerdi; burada kız ve oğul sahibi olmuşlardı. Çocukları için de burası çok önemliydi: Göz açıp gördükleri, gönül verip sevdikleri bu geniş vadi, sonradan onlar için cennet bahçesi gibi özlenen bir yer olacaktı. Anılarının hoş tadı giderek acılaşacak, zaman zaman canlarını yakacaktı.”

 

 

 

 “YEDİNCİ BAYRAK - Urumeli’den İzmir’e”

Genç kuşaklar için temiz ve net bir tarih bilincini oluşturacak, hamasetten uzak bir yurt sevgisi aşılayacak böylesi kitaplara her zamankinden daha çok ihtiyacımız var.

Ayla Kutlu’nun “Yedinci Bayrak / Urumeli’den İzmir’e” adlı romanı; belge ve araştırmalardan yola çıkılarak yazılan tarihi bir dönem romanı olduğu kadar, edebi tadıyla da iz bırakacak çok değerli bir kitap.

Roman; Osmanlı İmparatorluğu’nun Balkan Savaşları ile parçalanıp çözülmeye başladığı ve Rumeli’de kaybedilen topraklar yüzünden, bölgede beş yüzyıldır yaşayan Müslüman nüfusun göçe zorlandığı dönemi anlatır.

Saraybosna’dan kaçmak zorunda kalan Hasret ve ailesinin; Üsküp, Selanik, Edirne, İstanbul, İzmir ve son olarak Salihli’de son bulan göçleri, yakın tarihimize tanıklık eder.

“Göç” olgusu, Ayla Kutlu’nun eserlerindeki ana izleklerden biri. Bu romanında da; insanın kök saldığı topraklardan göçe zorlanmasının, yerinden yurdundan edilmesinin yarattığı sarsıcı ve derin acıyı, duygusal travmayı çok etkileyici bir dille anlatıyor. Türk Kurtuluş Savaşı ile bir vatana, bayrağa yeniden kavuşan insanlarımızın neler yaşadığını daha iyi anlıyoruz. Tarihte yaşananların neden ve sonuçlarını daha iyi analiz edebiliyoruz. Ayla Kutlu’nun usta kalemiyle ince ince işlenmiş bu tarihi roman, gerçek yurtseverliğin ne anlama geldiğini okura derinden hissettiriyor.

 

Ayla Kutlu’nun “Yedinci Bayrak / Urumeli’den İzmir’e” kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile hemen satın almak için tıklayın. 

 

 

 

 

 

Kapat