Adalı’dan Tüm Çocuklara: “Başka Bir Dünya Mümkün”

Pulitzer ödüllü ünlü yazar Junot Diaz’ın yazıp Leo Espinosa’nın resimlediği, Yasemin Yener'in Türkçeye çevirdiği çocuk kitabı Adalı Bilgi Yayınevi tarafından yayımlandı. Farklı kökenlere sahip çocukların birlikte okuduğu bir sınıfı konu alan Adalı sevgi, dostluk ve farklılıklarla birlikte yaşamak üzerine sıcacık bir kitap.

2008 yılında Pulitzer ödülünü kazanan Diaz’ın bir çocuk kitabı yazacağı duyurulduğunda kitap dünyada büyük bir yankı uyandırmıştı. Adalı (Islandborn), 6 yaşındayken ailesiyle birlikte Dominik Cumhuriyeti’nden ABD’ye göç eden Diaz’ın yaşamından izler taşıyor.

Adalı, farklı kültürlerden, farklı dillerden, farklı ülkelerden gelen çocukların bir arada yaşayabileceğini anlatmanın ötesinde bu çocukların yaşadıkları yere kendileriyle birlikte nasıl bir güzellik getirdiklerini gösteriyor. Başka kültürlerden insanlara saygı duymanın ötesinde onların içlerinde nasıl bir hazine taşıdıklarını bize gösteriyor. İnsanları ötekileştirmeyi, dışlamayı değil, onların farklılıklarına sevgiyle yaklaşmayı, onları kucaklamayı anlatan müthiş bir sevgi kitabı Adalı.

Lola’nın öğretmeni, farklı yerden gelen çocuklardan, geldikleri ülkeye ait bir resim yapıp getirmelerini ister. Öğretmen, çocukların kedilerini evlerinde gibi hissetmelerini istemektedir. Duvarlar çocukların belleklerinde kalan anılarla süslenecektir. Ancak henüz bebekken ayrıldığı Ada hakkında bir şey anımsamayan Lola, nasıl bir resim yapacağını bilemez. Adalı olsa bile Ada hakkında belleğinde bir şey yoktur. Ödevini hazırlamak için Adalı tanıdıklarıyla konuşan Lola, kendisini yavaş yavaş başka bir dünyanın içinde bulur. Geldiği yeri anımsamaya çalışırken içinden çıkan hazineye kendi bile şaşıracaktır Lola.

Yurdumuzda farklı inançlardan, farklı etnik kökenlerden, farklı ülkelerden gelen çocukların bir arada yaşadıklarını düşünürsek Adalı’nın Anadolu toprakları için yazılmış bir sipariş kitap olduğunu bile düşünebilirsiniz.

Başka mezhepten olmak, başka bir ülkede doğmuş olmak, başka bir etnik kökene sahip olmak bir çocuk için ne anlam taşıyabilir ki? Adalı’yı okuduğunuzda bunların sadece tek bir anlamı olduğunu görüyorsunuz: Farklılıklara sahip olmak, ancak, o çocuğun diğerlerinden bambaşka bir hazine taşıdığını gösterebilir bizlere. Adalı, her çocuğun sevgi, saygı ve değer görme hakkına sahip olduğunu anımsatıyor bize.

Okullar ancak böyle renklenebilir, sokaklar böyle güzelleşebilir. Çocukların elleri, dilleri, gülüşleri, renkleri birbirine karıştığında dünya daha güzel bir yer olacak. Adalı, bugünlerde en çok gereksinim duyduğumuz şeyi anımsatıyor bize: Farklılıkları dışlamak, aşağılamak, ötekileştirmek yerine bu farklılıkların içindeki hazineyi ortaya çıkarmanın, her çocuğun içindeki masalı aramanın anahtarını veriyor bize.

Anadolu’da yaşayan herkesin okuması, okutması gereken bir kitap Adalı.

Junot Diaz’ın yazıp Leo Espinosa’nın resimlediği Adalı kitabı tanıtıma özel kısa bir süre için %40 indirimli! Satın almak için tıklayın.

 

 

 

 

 

Kapat