Binlerce Yıldır Köpüren Bir Gelenek: Bira

Bira, dünyanın en çok tüketilen içeceklerinden biri: Sarışını esmeri, alkollüsü alkolsüzü, çeşit çeşit meyvelisi!.. Her ülkenin, her bölgenin kendi yerel üretimleri kadar, dünyaca tanınan bira markaları da var. Hatta dünyada, sayısı “2000”i aşan bira seçeneği sunmakla övünen barlar bile var! Peki, insanlar neden bu kadar çok ve yaygın biçimde bira tüketiyor? Cevabı aslında çok basit: Bira içmek, İnsanlığın “binlerce” yıldır sürdürdüğü bir alışkanlık da ondan!

Bira, tarihte ilk kez nerede üretildi? Üretim süreci nasıldı? Kaç çeşit bira vardı? Dünyaya nasıl yayıldı? Toplumsal önemi ve anlamı neydi?

Halikarnas Balıkçısı, yine tarihsel bilgiler ışığında şaşırtıcı ayrıntılar sunuyor. “Altıncı Kıta Akdeniz” kitabının her bölümünü, her konusunu, her sayfasını, ayrı bir ilgi ve keyifle okuyacaksınız.

Tadımlık:

 “Firavunlar Mısır’ında turşucu otu ile kaplıca buğdayından elde edilenle birlikte dört çeşit bira yapılıyordu. Bu dönemde bira, her gün içilen –ve onsuz edilemeyen- doğal bir besi sayılıyordu. Gördükleri işler dolayısıyla imparator tarafından ödüllendirilen her köylü ve emekçiye, günde dört somun ekmek ve iki testi dolusu bira verilirdi. Analar, okuldaki oğullarına her gün bira götürürlerdi. Böylece bira, binlerce yıl boyunca besi bakımından insan soyunun mayası olmuştur. Bunun dinsel bir anlamı da vardı. Çünkü Tanrıça İsis, hem ana tanrıça, hem tahıl ve hem de ekmek tanrıçası idi. Bu tür tanrıçalar, aynı zamanda biranın tanrıçası sayılıyordu.”

***

AltıncıkıtakadenizHalikarnas Balıkçısı’nın “Altıncı Kıta Akdeniz” kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile hemen satın almak için tıklayın.

 

 

 

 

 

 

Kapat