Anadolu Efsaneleri: Çift Cinsiyetli Hermaphrodite

Halikarnas Balıkçısı’nın anlattığına göre Bodrum’un yanındaki Salmakis gölünde yaşayan bir su perisi vardı. Salmakis perisi, bir gün suyun çevresinde çiçek toplarken göl kıyısında çok güzel bir delikanlı görür ve o anda dilinden sevgi sözcükleri dökülür. Ancak bu davetten utanan delikanlının yüzü kızarır ve kıza çekip gitmesini söyler. Su perisi korkup çalıların ardına gizlenir. Delikanlı da perinin gittiğini düşünerek soyunur ve kendini göle bırakır.

Delikanlının güzelliğiyle büyülenen su perisi, ateşli bir arzuyla üstündekileri yırtıp atar ve göle girer. Çıplak delikanlıyı bir av gibi saran Salmakis perisi ahtapotun bacaklarıyla kenetlenmesi gibi delikanlıyı içine çekerek arada bir de ondan öpücükler çalar.  Salmakis perisi delikanlıya artık onu ele geçirdiğini ve bir daha da bırakmayacağını söyledikten sonra, Tanrılara dönerek "Ey Tanrılar, bu canımın canı genci nasıl sevdiğimi biliyorsunuz, size yalvarıyorum, ikimizi birbirimize kavuşturun” diye yalvarır.

Salmakis’in yalvarışı öylesine içtendir ki Tanrılar onun duasını kabul eder, hemen kız-erkek iki gövdeden bir gövde peyda olur. Artık biri kız, biri erkek değillerdi; hem kız, hem erkek; aynı zamanda ne kız, ne de erkek, bir tek gövde olmuşlardı. Bu söylence üzerine, Salmakis’te yan yana duran Hermes ve Aphrodite tapınaklarından esinlenerek Hermaphrodite sözü uydurulmuş ve çift cinsiyetli Hermaphrodite bu şekilde doğmuştur.

Buna benzer pek çok farklı söylenceyi Halikarnas Balıkçısının ‘Anadolu Efsaneleri’ kitabında bulabilirsiniz.

 

 ***

Anadolu EfsaneleriHalikarnas Balıkçısı, ‘Anadolu Efsaneleri’ kitabıyla, Anadolu’nun taşına toprağına sinmiş söylenceleri günümüze taşımakla kalmayıp aynı zamanda tüm insanlık için bir hazine değerindeki kültür mirasını da ortaya çıkarıyor. Herodot ile Yunus Emre’yi aynı dilden konuşturan bu kitabın her sayfasından, duru bir su gibi Anadolu akıyor. Karadenizli Amazonlar, Kyklop’lar, İda Dağı, Dünyanın İlk Güzellik Yarışması, Kybele, Troya Savaşı, Marysas’la Apollon’un Müzik Yarışması gibi daha niceleri bu söylencelerle birlikte yeniden hayat buluyor.

Halikarnas Balıkçısı’nın ‘Anadolu Efsaneleri’ kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile hemen satın almak için tıklayın.

Kapat