YASAKLARA KARŞI EN İYİ CEVAP: ZIKKIMIN KÖKÜ

36 BASKI, 1 FİLM, SAYISIZ ÖDÜL…

Muzaffer İzgü’nün unutulmaz romanı, “Zıkkımın Kökü” 36. baskıya ulaştı! İzgü’nün Adana’da geçen yoksul çocukluk ve ilk gençlik yıllarını anlattığı roman, bazı ilköğretim okullarının yasaklı kitap (!) listesinde yer alıyor. *

Muzaffer İzgü, Türk Edebiyatının yüz akı yazarlarından biri. Halkın içinden gelen, halkını tanıyan tüm yazarlar gibi samimi, ödünsüz, çalışkan bir yazın emekçisi. Boş ve eğlencelik gülmecenin değil, “kara mizah”ın ustalarından… Tıpkı “Zıkkımın Kökü” gibi güldürürken içe dokunan, insanı düşündüren romanları, öykü ve oyunları, çocuk kitaplarıyla kuşaktan kuşağa okunmaya hep devam edecek.

“Zıkkımın Kökü” İzgü’nün kendi yaşamından yola çıkarak yazdığı bir roman, “Muzo” karakteri ise yazarın ta kendisi. Romanında; Adana’da, kiralık bir arsanın ortasına kurdukları derme çatma gecekonduda ailesiyle birlikte verdiği yaşam mücadelesini anlatıyor.

Muzo’nun uyduruk “icat”lar yaparak yoksulluğa meydan okuyan bir babası, çilekeş anası, zayıf bünyeli bir ağabeyi vardır. Ailede küçük büyük demeden herkes, bir şeylerin ucundan tutup yardımlaşarak yoksulluğu yenmeye, zorlukları göğüslemeye çalışır. Muzo daha ilkokula giderken yaz tatillerinde çalışmaya başlar. İş hayatında yıllar boyu neleri tecrübe etmez ki?

Yazlık sinemalarda gazoz, sokaklarda darı, su, şeker satar, karpuz yükler, babasıyla seyyar satıcılık yapar. Bazen gazoz şişelerini yıkar, bazen lokantada bulaşıkları. Vestiyere bakar, muavin olup bir kamyonla yollara düşer. Sokak aralarında annesinin pişirdiği kuru patlıcan dolmalarını satar. Kahvede çırak olur, çay-kahve dağıtır, sevdiği kızın peşinden pamuk toplamaya gider.

“Şekeeer, parayı cepten çeker, parası olmayan sümüğünü çeker!”

“Hadi buzlu su, otuz iki dişine trampet çaldırıyor, buzlu su!”

“Darıı, hamama girdi kocakarı, dişleri sarı sarı!..”

“Babasının oğlu” olup bir icat da o çıkarır: Eski film parçalarını birbirine ekleyerek, kimi parçaları oradan buradan toplayarak tahtadan bir film oynatma makinesi imal eder. Mahalle arkadaşlarına sinemacılık yapar. İşleri ilerletip “gezgin bir sinemacı” olarak Adana’nın köylerini dolaşır. Karşılığında bazen yumurta, bazen para kazanır.   

Adana’nın gecekondu mahallelerinde geçen bu zorlu hayat, Muzo’nun bakış açısından anlatılır. Harcanan emek, para kazanıp aileye destek olmanın sevinci, yardımlaşma ve dayanışma, kimi zaman boşa giden çabalar, hayal kırıklığı… Her türlü zorluğa karşın, inadına direnmek, yılmadan karşı koymak, hep yeniden başlamak… Okur, kimi zaman gülerek, kimi zaman da içi sızlayarak Adana’nın sıcağında Muzo’nun peşine takılıp oradan oraya sürüklenir durur.

Yıllar geçip artık genç bir delikanlı olduğunda Muzo, bir seçim yapmak zorunda kalır. Komşu kızına sevdalanan Muzo, ilk aşkı ile kitaplara ve okumaya duyduğu aşk arasında bocalayacaktır.

Yeşilçam’da “Zıkkımın Kökü”  

Muzaffer İzgü’nün romanı, 1992'de beyaz perdeye aktarıldı. Muzo’yu Emre Akyıldız, Muzo'nun babasını Menderes Samancılar oynadı. Filmin diğer oyuncuları Meriç Başaran, Elif İnci, Sırrı Elitaş, Günay Girik ve Eray Demirkol’dur. Yönetmenliğini Memduh Ün’ün, müziklerini Cahit Berkay’ın yaptığı film, ulusal ve uluslararası film festivallerinde pek çok ödül kazandı.

  • Kültür Bakanlığı
  • Adana Altın Koza(5 dalda)
  • Hindistan Udaipur “Altın Fil” Ödülü
  • Tokyo “Asya'nın En İyileri” Ödülü
  • İspanya Asturias Film Festivali “En İyi Yönetmen” Ödülü
  • Paris “Cine JuniorEn Büyük” Film Ödülü
  • ÇASODJüri Özel Ödülü
  • SİYAD En iyi 2. film ve en iyi erkek oyuncu (Menderes Samancılar)

 

Yasakçı Kafalar İçin “Zıkkımın Kökü”

Kendisi de bir öğretmen olan, Öğretmen Okulunu bitirip yıllarca ilkokul ve ortaokul öğretmenliği yapan Muzaffer İzgü, çocukları çok seven bir yazar. Yazıldığı günden bu yana yeni baskılarıyla okunmaya devam eden ve çok sevilen “Zıkkımın Kökü”nün yasaklanması ise çok düşündürücü. Aşağıda bu yasaklama ve gerekçesi hakkında bilgi bulacaksınız.

*Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, çocuk edebiyatının usta kalemi Muzaffer İzgü’nün “Zıkkımın Kökü” kitabının, ergenlik çağındaki öğrencilere uygun olmadığı gerekçesiyle öğretmenler tarafından performans ödevi olarak verilmemesini istedi. Fareler ve İnsanlar, Şeker Portakalı kitaplarından sonra Osmangazi’de ilköğretim öğrencilerine Muzaffer İzgü’nün “Zıkkımın Kökü” kitabı da yasaklandı.

Bursa’nın Osmangazi İlçesinde bulunan Ziya Gökalp İlköğretim Okulu Türkçe Öğretmeni Saadet Kermen, 7. sınıf öğrencilerine Muzaffer İzgü’nün “Zıkkımın Kökü” adlı kitabını okuyup özetlemelerini performans ödevi olarak verdi. Bir velinin konuyla ilgili şikâyetini değerlendiren Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Kaymakamlık oluruyla komisyon oluşturdu. Komisyon, eseri inceleyerek “bahsi geçen okul öğrencisinin sınıf düzeyi dikkate alındığında, ergenlik döneminin ve cinsel gelişimin ön plana çıktığı bu dönemde, her bireyin hazır bulunuşluk ve algılama düzeyi farklılık yarattığından 7. sınıf seviyesine uygun farklı bir kitap önerilmesinin daha yararlı olacağı” kararına vardı. Bu karar 4 Ocak 2013 tarihli yazıyla 7 Ocak 2013 tarihinde performans ödevini veren öğretmen Saadet Kermen’e tebliğ edildi.

Muzaffer İzgü’nün “zıkkımın kökü” kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile hemen satın almak için tıklayın.

 

 

 

 

 

Kapat