İskenderiye’de, Tarihin En Garip Bankacılık Sistemi : “Sadece geceleri açığız”

Bankalar; hem bireysel, hem toplumsal yaşantımızın çok önemli bir parçası. Ekonominin olmazsa olmaz aktörleri. Peki, bankacılık tarihte ilk nerede, ne zaman, hangi ihtiyaçla ortaya çıktı? “Kredi” ve “Faiz” o zamanlar da var mıydı, nasıl işliyordu? Bankalar nasıl çalışıyordu? Yazılı tabletler, arkeolojik buluntular, bize bu konuda neler söylüyor?

Halikarnas Balıkçısı’nın birbirinden ilginç bilgiler içeren kitabı “Merhaba Anadolu”yu, kolay kolay elinizden düşüremeyeceksiniz!     

 

Tadımlık:

“Eski dünyanın en garip bankaları İskenderiye bankalarıdır. Oralarda hava sıcak ve gündüzleri rüzgarlı olduğu için bankalar gündüzleri açılmıyordu. Güneş batınca bankalar açılıyor, ışıklar yanıp işe koyulunuyordu. Çoğu kez geceleri rüzgar kesildiği için limanın dışında volta vurup duran gemiler limana girerek demir atabiliyorlardı. İşte gelen gemiler ve gemilerin getirdiği ticari eşya dolayısıyla bankalar da işlem yapıyordu. Şafak sökerken bankaların ışıkları söndürülür, kapıları kapanırdı.”

 

***

 Halikarnas Balıkçısı’nın “Merhaba Anadolu” kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile hemen satın almak için tıklayın.

 

 

 

 

 

 

Kapat