Eşsiz Bir Yaşam Ressamı: Çehov

Tolstoy, Çehov için "Çehov bir sanatçı olarak, önceki Rus yazarlarıyla, Turgenyev, Dostoyevski veya benimle mukayese bile edilemez. Çehov'un kendi biçimi var. Bakarsanız adam hiçbir seçim yapmadan, eline hangi boya geçerse onu gelişigüzel sürüyor. Bu boyalar arasında hiçbir münasebet yokmuş gibi görünür. Ama bir de geri çekilip baktın mı şaşırırsınız. Karşınızda parlak büyüleyici bir tablo vardır" der.

“Mutluluk mu? Mutluluk hep adamın ardından gelir. Göremezsin. Ama iş işten geçtikten sonra gelir dikilir önüne… Saçmalığın dik âlâsı işte!”

Durum hikâyesi bir olay anlatmaz. Günlük hayatın bir kesitini aktarır. Belirli bir sonucu yoktur. Bu türün dünya edebiyatındaki ilk temsilcilerinden Rus yazar Anton Çehov. Sıradan kişilerin sıradan yaşantılarından rastgele alınmış kesitleri büyük ustalıkla sergileyen Çehov yalın ve abartısız bir dille hikâyelerini anlatıyor. Dünya tiyatrosunda yeni bir kapı açan Çehov, tek perdelik dokuz oyun yazmıştır. Birçok kez sahnelenen bu oyunları tek bir kitapta Yılmaz Gruda’nın çevirisinden okuyacaksınız.

 Maksim Gorki, Çehov için ne demişti?

"Sanırım Anton Çehov'la karşılaşan herkes, içinde ister istemez daha yalın, daha doğru, daha kendisi olma isteği duyardı... Çehov her zaman kendisi olmayı, iç özgürlünü korumayı başardı. Başkalarının özellikle de daha kaba insanların kendisinden ne beklediklerine hiç aldırmadı... Bu güzel yalınlığın içinde, kendisi de yalın, gerçek ve içten olan her şeyi sevdi ve kendine özgü bir güçle başkalarına da yalın olmayı öğretti."

 Sizi seviyorum. Kimseyi böylesine sevmedim. On iki kadın bıraktım; dokuzu beni bıraktı. Fakat hiçbirini sizin kadar sevmedim. Cayır cayır yanıyorum. Yağ gibi eriyorum. Zavallılaşıyorum. Utanılacak bir şey bu, rezalet!” (Ayı isimli oyunundan)

Anton Çehov oyunlarında merak ve heyecandan çok duyguya yer veriyor. Kurgusunun ikinci planda olduğu oyunlarında, karakterler ve karakterlerin yaşantılarını ön plana çıkarmaya çalışır. Okuyuculara ve izleyicilere kendi doğal ortamlarında gibi hissettirdiği oyun metinleri, olayların akışını kişinin hayal gücüne bırakıyor. Oyunlarında mekânsal ve zamansal betimlemelerinin detaylarını vermeyen Çehov, kişilerde izlenimler, çağrışımlar yaratıyor. Dünya tiyatrosunda yeni bir kapı açan Çehov, tek perdelik dokuz oyun yazmıştır. Birçok kez sahnelenen bu oyunları tek bir kitapta bulacaksınız.

 Çehov, Bir Evlenme Teklifi oyununda günlük konuşma dilini kullanarak sosyal sınıf, mülkiyet, aile ilişkileri, aşk ve evlilik gibi kavramları irdelerken, Tütünün Zararları oyununda korkular, kişisel zaaflar, ilgisizlik, aile baskısı, sıkışmışlık gibi insani durumları komedi öğeleriyle birleştiriyor. Yaşamdaki sıradan olayları sade ama etkileyici anlatımıyla sahneye aktarıyor. Tüm kısa oyunlarının yer aldığı Tek Perdelik 9 Oyun kitabı sanatseverleri ve insanların duygularının nasıl dışa vurulduğunu anlamak isteyenleri bekliyor.

 Anton Çehov’un “Tek Perdelik 9 Oyun” kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile satın almak için hemen tıklayın.

 

 

 

 

 

Kapat