Devletler, kadına şiddetten sorumlu

Türkiye, kadını aile içi şiddetten korumaya yönelik yasalarda ileri sayılabilecek bazı düzenlemelere sahip ancak uygulamada çok geride. Çoğu kez gazetelerin üçüncü sayfalarında, kadına şiddet içerikli yüzümüzü kızartan olayları görüyoruz.

 

Ekonomik, cinsel, psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kalan kadınların sorunlarının çözülmesinde aslında duyarlı, vicdanlı ve insan haklarını gözeten bilinçli hâkimler, önemli görevler üstlenebilir. İşte Eray Karınca da böyle bir hâkim. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda kadınlar lehine aldığı “şaşırtıcı, cesur ve emsal oluşturan” kararlarıyla tanınan eski aile hâkimi Karınca’nın “Kız Doğursun Analar” kitabı, hem şiddet kurbanı olan kadınlara yol gösteriyor, hem okuyanları aydınlatıyor, hem de ilgili tarafları bilgilendiriyor.

  • Aile içi şiddet, mahrem bir alan mı?
  • Kadına yönelik şiddetten devlet ne kadar sorumlu?
  • Türkiye, kadını şiddetten koruyabiliyor mu?
  • Kanunlar şiddete uğrayan kadının haklarını güvence altına alıyorlar mı?

Bilgi Yayınevi’nin yayınladığı, 2011’de Yunus Nadi Sosyal Bilimler Ödülü’nü kazanan “Kız Doğursun Analar” kitabında bu soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Kitapta yer alan ve hepimizin bilmesi gereken önemli bilgilerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz;

  • Uluslararası hukuka göre hiçbir devlet, din, kültür, gelenek, görenek, töre bunu gerektirir diyerek, kadına yönelik şiddete göz yumamaz. Devletlerin kadına yönelik şiddetten sorumlu olduğu konusunda kuşku yoktur.
  • Artık Türk hukukunda aile içi şiddet, özel ya da mahrem bir alan değildir.
  • Hukuk kültürü artık kadına uygulanan şiddeti, ayrı bir kadın hakları sorunu olarak değil, bedensel bütünlüğe ve fiziksel güvenliğe yönelik temel insan haklarının ihlali olarak anlamalıdır. Resmi nikâh yaptırmaksızın imam nikâhı kıydıran ve kıyan kişiler cezalandırır.Aldatarak ya da korkutarak gerçekleştirilen evliliklerin iptali, öğrenme ya korkutmanın ortadan kalktığı andan itibaren 5 yıl içinde istenebilir.
  • Kadının evlense bile kızlık soyadını kullanmaya devam etmesine olanak tanınmalıdır.
  • Cinsiyete duyarlı bütçelendirme yapılmalı, Avrupa’da olduğu üzere kadına yönelik şiddetle mücadele için bütçeden kaynak ayrılmalı ve şiddet mağduru kadının istihdamına olanak sağlanmalıdır.

***

Kanunların satır aralarını okuyup kadınlar lehine yorumlayan Karınca’nın, çağdaş, uluslararası hukuk normlarını sindiren yetkin bir hukukçu ve deneyimli bir yargıç gözüyle yazdığı “Kız Doğursun Analar” kitabını, indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile hemen satın almak için tıklayın

Kız Doğursun Analar

Kapat